Hoe maak je een stoffen bank schoon?

Geplaatst op

Stoffen banken zien er mooi uit en zitten heerlijk. Ze kunnen ook een grote nachtmerrie zijn als het gaat om het schoonmaken. Maar af en toe kan het morsen gebeuren en, tenzij je je bank wilt verfraaien met die mooie plastic hoezen, moet je weten hoe je een stoffen bank moet schoonmaken. Er zijn een paar factoren die je in gedachten moet houden bij meubelreiniging.

1.      Lees eerst altijd de instructies van de fabrikant

Controleer altijd de reinigingsinstructies van de fabrikant voordat je probeert vlekken van je bank te verwijderen of je bank op te frissen. Als je dit niet doet, kan dit de garantie ongeldig maken of je bank beschadigen.

2.      Controleer of je het juiste label leest

Als je de instructies van de fabrikant niet kunt vinden, maak je dan niet druk. Er moet een label op je bankkussens zitten dat je op belangrijke feiten wijst, zoals of het materiaal in water oplosbaar is. Houd er rekening mee dat de ene kant van het label het schoonmaken van de hoes van de bank kan aanspreken, terwijl de andere kant van het label informatie geeft over het wassen van de kussens zelf. Zorg ervoor dat je naar het juiste label kijkt voordat je het schoonmaakt.

3.      Betekenis van de labels

Op het label vind je waarschijnlijk één van de volgende 4 letters:

 • W – Je kunt dit materiaal schoonmaken met water.
 • S – Geen water. je moet een speciale reiniger op basis van oplosmiddelen aanschaffen.
 • WS – Op deze bank kunt je water of een oplosmiddelhoudende reiniger gebruiken.
 • X – Alleen stofzuigen.

4.      Wijk nooit af van de aanbevolen instructies

Water lijkt misschien onschuldig, maar als je het gebruikt om een bank schoon te maken die specifiek om een oplosmiddelhoudende reiniger vraagt en niets anders, komt je voor een onaangename verrassing te staan. Geloof het of niet, het water laat een vlek achter op je bank. Riskeer niet dat je je meubels verpest. Houd je aan de labels. Ze weten wat het beste is voor je bank.

Hoe maak je een stoffen bank schoon als deze bevlekt is?

Als je sofatag is gemarkeerd met een “X”, moet je deze alleen stofzuigen met een bijlage. En zoals je nu weet, vereisen sofa’s met een “S” een reinigingsmiddel op basis van oplosmiddelen dat duidelijk gelabeld moet worden met de aanwijzingen die je nodig hebt voor die specifieke producten. De onderstaande reinigingsinstructies mogen alleen worden gebruikt voor sofa’s met de labels “W” of “WS”.

Opmerking: test je schoonmaakmiddel eerst op een klein oppervlakte om te kijken hoe de bank reageert.

 • Stofzuig je bank zodat je tijdens het schoonmaken niet met vuil of puin wrijft.
 • Meng in de emmer ongeveer 2 kopjes gedestilleerd water met 1 eetlepel afwasmiddel en 1 eetlepel azijn.
 • Bevochtig een microvezeldoekje met je reinigingsoplossing.
 • Vlek de vlekken voorzichtig met de doek in. Niet wrijven of schrobben. Dit kan de vezels beschadigen.
 • Bevochtig een verse microvezeldoek met gedestilleerd water (dit keer geen afwasmiddel of azijn) en dep de aangetaste plek om de resterende zeep te verwijderen.
 • Maak met een droge microvezeldoek nog een keer met een droge microvezeldoek het gebied nog een keer schoon.
 • Richt een ventilator op het gebied om ervoor te zorgen dat het volledig droogt.

Stoomreiniging van banken

Als je een bank hebt met de markering “W” of “WS”, kunt je eventueel een meubelstoomreiniger gebruiken. Voordat je zich opwindt, raadpleegt je de instructies van de fabrikant van de stoomreiniger om te zien of de stoomreiniger op de stof van je bank gebruikt mag worden. De banken “W” en “WS” zijn misschien wel bestand tegen water, maar niet altijd bestand tegen de hitte. Bovendien wilt je een test doen op een klein, uitwendig deel van de bank om er zeker van te zijn dat het stomen geen blijvende schade veroorzaakt. Als het gaat om het uitzoeken hoe je een bank schoon te maken met stoom, volg je gewoon de instructies van de fabrikant die bij de stoffering-stoomboot zijn geleverd. Zij moeten je vertellen welke instellingen je moet gebruiken. Er zijn echter een paar trucs die je reiniging succesvoller kunnen maken:

Stofzuig je sofa voordat je begint met reinigen met stoom. Nadat je hebt gestoomd en de bank volledig is gedroogd, stofzuigt je hem opnieuw.

 • Kies een mooie dag uit om je bank schoon te maken met stoom, zodat je de ramen kunt openen en de kamer kunt luchten.
 • Sommige stoomreinigers gebruiken microvezeldoeken om het vuil op te ruimen. je wilt deze tijdens het stomen vervangen, zodat je al het vuil kunt oprapen.
 • Richt na het stomen een ventilator op je bank om deze volledig te laten drogen.
 • Wacht tot het water in de stoommachine is afgekoeld voordat je het eruit gooit.

Gerelateerde berichten

Duizenden mogelijkheden. Hoe kies je een geschikt badkamermeubel?

Nu je bezig bent met het samenstellen van de tegels, kranen, het ligbad of de douchecabine, is het tijd om na te denken over het badkamermeubel. Dan...

Lees meer

Over ons

Het is zeker geen gek idee om af en toe even die inspiratie te pakken. Doorgaans krijgen mensen deze door te lezen en te kijken, zich te verdiepen in dingen. We helpen je graag doormiddel van onze interessante blogs.

Contactgegevens

Via info @ goesmeubelen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden