Is een waterontharder wel milieuvriendelijk?

Geplaatst op

In onze tijd is het erg belangrijk om een waterontharder te hebben. We willen allemaal ervoor zorgen dat kalkaanslag geen kans krijgt in onze woningen. Kalkaanslag is de stille sloper die apparaten eerst minder goed laat presteren en ervoor zorgt dat ze heel snel stuk gaan. Dat willen we natuurlijk niet met onze wasmachine en vaatwasser, die heel veel geld kosten. Daar willen we gewoon hun ´normale´ levensduur mee doen. In deze blog nemen we met je door welke waterontharder je kunt kiezen en daarbij ook de zorg kunt dragen voor een goed milieu. Met andere woorden: welke waterontharder is milieuvriendelijk?

Even twee waterontharders vergelijken 

Er worden grofweg 2 typen waterontharders gebruikt tegenwoordig. Denk daarbij aan de ionische waterontharder waarin zout een grote rol speelt en een waterontharder die werkt met magnetische straling. De eerste is niet zo goed voor het milieu; daar is natuurlijk een reden voor. Het hele probleem zit hem in het zout gebruik van de ionische waterontharder. Dit komt uiteindelijk in het water terecht. Helaas voor ons zijn we afhankelijk van zoet water. Wanneer al het zout in het water komt, dan zal het grond- en oppervlaktewater, dat zoet is, steeds zouter worden. Dit is natuurlijk geen goede ontwikkeling.

Daarentegen werkt de magnetische waterontharder met magneten. Door de magnetische straling wordt het water op een bepaalde manier beïnvloedt waardoor de kalk in het water opgelost blijft. Zo zal de kalk zich niet hechten aan de leidingen in je woning, of de apparaten die we hierboven genoemd hebben, kapot maken. 

Dat scheelt je een boel geld ook nog eens een keer, want je hoeft de apparaten dus niet te vervangen en ook de stroomrekening gaat naar beneden. Dit laatste is het geval omdat apparaten die veel kalkaanslag hebben, meer energie verbruiken.

Conclusie 

Het wordt steeds gemakkelijker om energie te besparen thuis. Er zijn verschillende systemen die dit mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, vloerverwarming, zonnepanelen en de windenergie die geleverd wordt door de energieleveranciers. Natuurlijk is het wel belangrijk om ook andere zaken goed te regelen, zoals isolatie en dus de waterontharder, waarvan we de werking zojuist uitgelegd hebben. Tevens is dubbel glas een manier om warmte binnenshuis te houden. Denk na over deze zaken en bespaar aan het einde van de maand op je energiekosten. Daarbij zorg je ervoor dat het milieu ontzien wordt en je ecologische voetafdruk dus kleiner is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Het is zeker geen gek idee om af en toe even die inspiratie te pakken. Doorgaans krijgen mensen deze door te lezen en te kijken, zich te verdiepen in dingen. We helpen je graag doormiddel van onze interessante blogs.

Contactgegevens

Via info @ goesmeubelen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden